Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nazaret

3. 4. 2019

Nazaret, středisko DM CČSH provozuje dvě sociální služby (denní centrum a sociálně terapeutickou dílnu) a dvě chráněné dílny (keramickou a textilní).

Klienty denního centra a sociálně terapeutické dílny jsou dospělí lidé s tělesným, mentálním a smyslovým postižením. Cílem obou služeb je zabraňovat sociálnímu vyloučení lidí s postižením a přispívat k jejich začlenění do společnosti. V denním centru se mimo jiné zabýváme vzdělávacími a aktivizačními činnostmi, zprostředkováním kontaktu se společenským prostředím. V praxi to znamená návštěvy knihovny a výstav nejen v Borovanech, návštěvy spřátelených organizací, hodiny muzikoterapie a arte terapie, kino, koncerty. V aktivizačních činnostech se zabýváme kromě jiného prací s keramikou nebo textilem.

V sociálně terapeutické dílně se věnujeme dílenské činnosti – klienti se učí tvořit užitkové i dekorativní předměty z keramiky – květináče, svícny apod. Podporujeme u klientů vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností s cílem připravit je a pomoci jim uplatnit se na chráněném nebo otevřeném pracovním trhu.

V obou službách samozřejmě pomáháme s uplatňováním práv klientů, doprovázíme k lékaři, na rehabilitaci nebo na úřady, nacvičujeme činnosti týkající se péče o vlastní osobu.

Při Nazaretu funguje úspěšný divadelní a taneční soubor Kukačky, jehož členy jsou klienti sociálních služeb i zaměstnanci Nazaretu a řada dobrovolníků. Kukačky každoročně nacvičují nové divadelní i taneční představení, se kterým vystupují na soutěži Hry bez hranic v Prachaticích, v řadě domů s pečovatelskou službou nebo na plesech nejen neziskových organizací.

Našim klientům a některým zaměstnancům se zdravotním postižením pomáháme osvojovat si zdravý životní styl – pravidelně se věnujeme cvičení, které pomáhá k lepší fyzické kondici i celkové pohodě. Máme také úspěšný tým hry integrovaná Boccia – naši Borovanští borci hrají první ligu, za tým bojují klienti obou našich sociálních služeb.

O prázdninách pořádáme tábor pro lidi s postižením Putování s oslem, což je pro naše klienty vítané zpestření. Tábor vyráží ze základny na výlety po okolí – v roce 2017 se již podruhé chystají do okolí Střelských Hoštic. Tábor by nebylo možné uskutečnit bez nezištné pomoci dobrovolníků – děkujeme jim.

Nazaret také provozuje dvě chráněné dílny – keramickou a textilní, ve kterých zaměstnává řadu lidí se zdravotním postižením, máme dokonce dvě nevidomé kolegyně Hanku a Lenku. V keramické dílně vznikají originální malované hrnky, misky, talíře nebo hodiny, ale také glazované květináče, truhlíky, mísy.

V textilní dílně vyrábíme ručně tkané koberce a další užitkové textilní výrobky – zástěry a chňapky, polštáře, tašky a kabelky, které často zdobí ruční výšivky našeho kolegy Vaška.

Pořádáme také aktivity pro veřejnost – pravidelné kroužky keramiky pro děti i dospělé a víkendové kurzy keramiky a jiných řemesel (například plstění z vlny, pletení košíků, výrobky z kukuřičného šustí).

Provozujeme Ateliér v zahradě borovanského kláštera, kde si děti i dospělí mohou sami namalovat keramiku a vytvořit tak originální dárek pro sebe nebo své blízké. Každé léto se takto zabaví stovky návštěvníků, aktivitu vozíme také do škol a školek.

http://www.nazaret.cz/